Bokföring, Ekonomiförvaltning, Kirjanpito, Nooga, Taloushallinto

Vinkkejä ja neuvoja aloittaville ja pienyrityksille

01.06.2023

Noogan perustajilla on yrittäjätausta ja yrittäjyys on lähellä sydäntämme. Kun itse tai yhdessä muiden kanssa päätät ryhtyä yrittäjäksi, sinun tulee ottaa huomioon monia asioita. Mutta sen ei tarvitse tarkoittaa, että yrityksen perustaminen on vaikeaa. Helpoin tapa on tehdä asioita oikein alusta alkaen. Tähän oppaaseen olemme koonneet tietoja, jotka tulevan yrittäjän tulee tietää. Ota rohkeasti yhteyttä, jos sinulla on isoja tai pieniä kysymyksiä tai haluat neuvoja yrityksesi menestymiseen!

Uusi blogisarjamme yrityksen perustamisesta kuljettaa sinut läpi yrittäjän polun alusta loppuun, tarjoten syvällistä tietoa ja tukea jokaisessa yritystoiminnan vaiheessa.

Liikeidea ja liiketoimintasuunnitelma

Ne, joilla on hyvä liikeidea ja jotka ovat tehneet liiketoimintasuunnitelman, ovat usein innokkaita aloittamaan liiketoimintansa. Kun olet niin pitkällä, olet ottanut kaksi erittäin tärkeää askelta ryhtyäksesi yrittäjäksi. Hyvä liikeidea nimittäin mahdollistaa liiketoiminnan. Markkinoilla pitää olla kysyntää, tarvetta.

Kysymyksiä liiketoimintasuunnitelmaan:

  • Mitä yrityksen pitäisi tehdä?
  • Kenelle?
  • Miten?

Myös kannattavuus on tärkeää ottaa huomioon jo tässä vaiheessa. Tuotteet ja palvelut on tarkoitus myydä, mutta voidaanko se tehdä kannattavasti? Siksi on hyvä tehdä kannattavuuslaskelmia ja miettiä liikeideaa ja liiketoimintasuunnitelmaa yhdessä asiantuntijan kanssa. Hyvä suunnitelma on silloin hyvä pohja yrityksesi rakentamiselle ja sitä tarvitaan myös esimerkiksi rahoitusta haettaessa.

Asiantuntijamme auttavat laskelmissa ja yrittäjän mahdollisissa kysymyksissä.

Yritysmuodot

Kun olet päässyt niin pitkälle, että tiedät mitä yrityksen pitäisi myydä ja kenelle, on aika miettiä, millaisessa muodossa liiketoiminnan tulisi olla. Suomessa on useita yritysmuotoa. Yritysmuotoa valittaessa tulee ottaa huomioon useita tekijöitä, esim. kuinka monta omistajaa yrityksellä on, mitkä ovat sen liiketoiminnan tavoitteet, verotus ja mitä riskejä yrityksellä on. Sivutyönä sopisi yritysmuoto toiminimiyrittäjä. Jos haluat kehittää liiketoimintaasi, suosittelemme osakeyhtiötä.

Lue lisää eri yritysmuodoista täältä!

Asiantuntijamme voivat auttaa sinua yritysmuodon valinnassa.

Rahoitus

Uudet yrittäjät tai yrityksen perustajat tarvitsevat usein ulkopuolista rahoitusta. Omien varojen käyttäminen tai pankkilainan ottaminen ovat ehkä ensimmäisiä vaihtoehtoja, joita ajattelet. On myös muita tapoja saada rahoitusta, esim. on investointitukea, starttitukea ja starttirahaa tuleville yrittäjille. Finnveran kautta saat lainan tai alkutakuun. Business Finland tarjoaa rahoitusta startup-yrityksille ja sen tarkoituksena on auttaa yrityksiä kasvamaan ja kansainvälistymään. ELY-keskukset voivat myöntää rahoitusta investointeihin ja kehityshankkeisiin.

Haluatko keskustella erilaisista ​​rahoitusratkaisuista tai tarvitsetko neuvoja hakemuksen tekemisessä?

Ota yhteyttä!

Ville Hautala
Puh. +358 44 5385 566
S-posti ville.hautala@nooga.fi

Yrityksen nimen ja toimialan valinta

Mikä sitten on hyvä nimi yritykselle? Voi olla hyvä, että yrityksen nimi on helppo muistaa. Lisäksi voidaan ajatella, että yrityksen nimi kuvaa jollain tavalla yritystä ja sen toimintaa. Tarkista myös, että yrityksen nimi on vapaa käyttää Liikenne- ja viestintäviraston verkkotunnuksena. On myös tärkeää ajatella eteenpäin, missä haluamme olla muutaman vuoden kuluttua? Sopisiko mielessämme oleva nimi myös silloin?

Lue lisää yrityksen nimen valinnasta ja verkkotunnuksen rekisteröinnistä täältä: Nimiohjeet yritykselle ja täältä: Yrityksen nimen valitseminen

Tarvitsetko apua verkkotunnuksen rekisteröinnissä ja muissa IT- ja järjestelmiin liittyvissä asioissa?

Ota yhteyttä!

Thomas Fagerholm
Puh. +358 40 775 0605
S-posti: thomas.fagerholm@nooga.fi

Yrityksen rekisteröinti

Perustamisilmoitus tehdään PRH:lle sekä yrittäjille että osakeyhtiöille.

Pääsääntöisesti yrityksen pitää olla rekisteröity ennakkoperintärekisteriin ja kaupparekisteriin.

Yrityksen rekisteröinnin yhteydessä tarvitaan myös arvio vuotuisesta liikevaihdosta. Jos liikevaihto ylittää 15 000 euroa, yritys on myös rekisteröitävä arvonlisäverovelvollisten rekisteriin. Kuinka usein arvonlisävero tulee ilmoittaa (kuukausittain, neljännesvuosittain tai vuosittain), riippuu liikevaihdosta.

Jos yrityksessä on työntekijöitä, yritys on luultavasti myös rekisteröitävä työnantajarekisteriin. Jos yrityksessä on vähintään kaksi työntekijää vakinaisessa työsuhteessa tai vähintään kuusi lyhytaikaista työntekijää vuoden aikana, yrityksen tulee olla rekisteröity työnantajarekisteriin.

Lue lisää toiminimiyrittäjän rekisteröitymisestä: Yksityisen elinkeinonharjoittajan (toiminimiyrittäjän) perustamisilmoitus

Lue lisää osakeyhtiöksi rekisteröitymisestä: Osakeyhtiön perustamisilmoitus

Lue lisää yrityksen rekisteröinnistä: Yrityksen rekisteröinti

Työntekijät

Tarvitaanko työntekijöitä? Jos töitä löytyy, onko sitä projektin muodossa tai vakituista työsuhdetta varten? On tärkeää ajatella tarvetta realistisesti. Kuinka paljon myynti voi kasvaa työntekijän panoksella? Jääkö rahaa yli, kun palkka ja muut kulut on maksettu?

Yksi ohjenuora voi olla, että uuden työntekijän palkkaaminen edellyttää liikevaihdon lisäämistä noin 1,5 työntekijän palkalla. Varsinaisen palkanmaksun lisäksi työnantajalla on myös muita velvoitteita.

  • Työnantajat ovat velvollisia maksamaan tiettyjä lakisääteisiä vakuutusmaksuja: sairausvakuutus, työttömyysvakuutus, TyEL-vakuutus (eläkevakuutus), tapaturmavakuutus, ryhmähenkivakuutus.
  • Työnantaja vastaa myös ehkäisevän työterveyshuollon kustannuksista, mikä on yleisin pienyritysten kohdalla, vaikka lisäpalveluitakin voidaan tarjota.
  • Lisääkö yksi tai useamman työntekijän työllistäminen työvälineiden tai muiden hankintojen tarvetta?
  • Myös työntekijän mahdollisesta poissaolosta aiheutuvat kustannukset tulee ottaa huomioon.

Muista työnantajarekisteri! Jos sinulla on vähintään kaksi työntekijää vakinaisessa työsuhteessa tai vähintään kuusi lyhytaikaista työntekijää vuoden aikana.

  • Suosittelemme, että sopimukset tehdään kirjallisesti!

Luvat ja ilmoitukset

Suurimmaksi osaksi kyse on vain oman yrittäjyyden aloittamisesta, mutta tietyillä toimialoilla yrittäjyyteen vaaditaan lupa ja tietyillä toimialoilla ilmoitus on tehtävä ennen yrityksen aloittamisesta.

Lue lisää yritysten luvista ja velvoitteista: Luvat ja velvoitteet

Lue lisää ammattipätevyydestä: Ammattipätevyydet

Vakuutukset

Vakuutuksen avulla voit vähentää yrittäjyyden riskejä. Mitä vakuutuksia tarvitaan, riippuu yrityksen toiminnasta. Voi olla tarpeellista hankkia esim. vastuuvakuutus, omaisuusvakuutus ja työnantajilla on oltava tietyt lakisääteiset vakuutukset. Yrittäjänä sinulla tulee olla YEL-vakuutus, toisin sanoen, eläkevakuutus yrittäjille.

Ota yhteyttä vakuutusyhtiöösi keskustellaksesi tarvittavista vakuutuksista.

Kirjanpito

“Kuka hoitaa kirjanpidon?” On kysymys, jota jokaisen aloittavan yrittäjän tulee miettiä. Kaikenlainen yritystoiminta vaatii nimittäin että kirjanpito hoidetaan.

  • Voinko hoitaa kirjanpidon itse? Tarvitsenko kirjanpitäjää?

Pienyrityksen kirjanpito voi olla mahdollista hoitaa itse, mutta jos on tarkoitus kasvaa, kannattaa hankkia kirjanpitäjä. Keskittyminen ydinliiketoimintaansa ja kirjanpidon jättäminen asiantuntijoille säästää sekä aikaa että energiaa.

  • Mitä haluat kirjanpidolta?

Kirjanpito esitetään usein välttämättömänä pahana, mutta tosiasia on, että digitaalinen kirjanpito reaaliajassa tarjoaa arvokasta tietoa yrityksesi päätösten pohjaksi. Saat paremman käsityksen taloudesta ja sinulla on kirjanpito käytettävissä missä ja milloin tahansa.

Lue lisää Noogan tarjouksesta uusille perustuneille yrityksille: Tarjous vuonna 2023 perustetuille yrityksille: Netvisor Professional-paketti vuodeksi käyttöön ilmaiseksi

Lue lisää Noogan tarjouksesta pienyrittäjille: Nooga+Netvisor = Tyytyväinen yrittäjä

Lue lisää Noogan taloushallinnon palveluista, ota yhteyttä ja pyydä tarjous : Taloushallinto

Kun kaikki byrokratia on hallinnassa, olet valmis aloittamaan yritystoiminnan . Jos tarvitset taloushallinnon, neuvonnan tai järjestelmien palveluita, olemme palveluksessanne ja autamme teitä kasvamaan ja menestymään.

Onnea matkaan!

Kiinnostuitko palveluistamme?

Ota yhteyttä!

Monika Ahlskog
Puh: +358 50 4147 120
S-posti: monika.ahlskog@nooga.fi