Bokföring
Hur tolkas balansräkningen?
08.12.2020
Balansräkningen är en rapport som berättar om företagets ekonomiska situation. Medan resultaträkningen enbart visar den innevarande periodens händelser, så visar balansräkningen företagets totala tillgångar, eget kapital och skulder vid en given tidpunkt. Balansräkningen är uppdelad i två delar, aktiva och passiva och deras slutsummor är alltid lika stora, ”i balans”. Under aktiva finns företagets tillgångar och under passiva företagets eget kapital och främmande kapital. Förenklat innebär det att den aktiva sidan visar företagets egendom och den passiva sidan hur det finansierats, via eget kapital eller via främmande kapital.
Aktiva
Under bestående aktiva finns sådan egendom som genererar inkomst åt företaget under flera år. Bland immateriella tillgångar presenteras t.ex. utvecklingsutgifter och goodwill.
Under kontogruppen materiella tillgångar finns t.ex. maskiner, markområden och fastigheter. Placeringar är bland annat aktier i dotterbolag eller intresseföretag.
Bland rörliga aktiva finns totala lagervärdet, försäljningsfordringar och övriga fordringar. Under rörliga aktiva finns också kassa och banksaldon.
Ju längre ner på den aktiva sidan ett konto finns, desto likvidare är tillgången och företagets bankkonton presenteras därför längst ner.
Passiva
I aktiebolag uppdelas eget kapital i bundet och fritt eget kapital. Bundet kapital är den del av det egna kapitalet som inte får användas för vinstutdelning, till exempel aktiekapital som ägarna betalat in vid grundande av företaget. Fritt eget kapital får användas för vinstutdelning och består bland annat av vinst från tidigare räkenskapsperioder.
Eget kapital är vanligtvis samma som företagets nettoförmögenhet dvs. tillgångarna minus skulderna. Om det egna kapitalet är negativt ska styrelsen anmäla förlusten av aktiekapitalet till handelsregistret.
Bland främmande kapital finns utomstående skulder, uppdelat på långfristiga och kortfristiga skulder. Betalningstiden för en långfristig skuld sträcker sig över flera år och är exempelvis banklån. En kortfristig skuld återbetalas inom ett år och är till exempel leverantörsskulder och skatteskulder.
Med hjälp av nyckeltal kan man ytterligare analysera den ekonomiska ställningen i företaget. Ett viktigt nyckeltal som beräknas utifrån balansräkningen är soliditeten, som mäter hur stor del av tillgångarna som är finansierade med eget kapital. För att få fram soliditetsprocenten dividerar man eget kapital med balansräkningens slutsumma (balansomslutning) och multiplicerar med hundra.
Soliditet (%): (Eget kapital / Totalt kapital) x 100
Soliditeten anses vara god om procenten är över 40 %, är den mellan 20–40 % så är den nöjaktig och är procenten under 20 % så är den svag. Detta nyckeltal används ofta av bankerna vid låneförhandlingar.
Avslutningsvis kan vi konstatera att ju mer ett företag har bland tillgångarna och i det egna kapitalet, desto stabilare är företaget. Många gånger är fokus på resultaträkningen, men det lönar sig att analysera också balansräkningen. Om man ser bara på resultaträkningen kan man få en för positiv bild av företagets ekonomiska situation, t.ex. kan företaget vara väldigt skuldsatt samtidigt som resultaträkningen nog visar vinst. Omvänt kan resultaträkningen ge en för negativ bild av helheten, om företaget undantagsvist har ett förlustår, men i övrigt har en stabil balans.
Written by: Jennie Paananen & Sofia Peltola