Ekonomiförvaltning, Nooga Systems

Äg din data med hjälp av Business Intelligence

11.05.2021

Lagrad information

Mängden lagrade data växer otroligt snabbt. Det finns källor som påstår att mängden lagrad data har ökat med 7450% mellan åren 2010 fram till 2024, mellan åren 2021 – 2024 väntas mängden lagrade data fördubblas. Det betyder att år 2024 väntas lagrade data uppgå till 149 zettabytes (1 zettabyte = 1 000 000 000 terabyte). Obegripligt stora mängder. Vad kan man då göra med alla data. Och vem har tillgång till all data? Och hur kan man hantera sådana stora mängder data? Vi vet att mycket av det data som lagras är tillgängligt för gemene man men i sådant format att det kan vara väldigt svårt att analysera på ett vettigt sätt. En stor del av lagrade data finns hos myndigheter, företag och övriga organisationer vilket betyder att datat är inte publikt utan tillgängligt bara inom organisationerna.


Hur kan man då dra nytta av all den lagrade data och framför allt data som finns inom den egna organisationen? Och hur intressant är det att kunna kombinera företagets egna data med annan t.ex. publik data? Kan man kombinera till exempel väderdata med mänskors köpbeteende på en webshop för att veta när lönar det sig att köra kampanjer? Är vi mer köpbenägna om det regnar eller när solen skiner? Eller när äter vi mer ute på restaurang, shoppar, köper en ny bil, båt eller ny bostad? Och vilka andra faktorer påverkar vårt beteende? Det finns många svar i den data som finns och bara väntar att bli analyserad.


Men vad, varför, hur?

Frågorna är kanske många då det gäller att kunna dra nytta av den information som finns i det egna lagrade datat. Och på vilket sätt man kan kombinera olika data eller datakällor. Det är viktigt att först bli bekant med den egna datan, börja med att ta reda på vilken typ av information den innehåller

Och vad är då, och hur fungerar Business Intelligence? Väldigt förenklat så består det av två delar, tillgång till data (backend) och hur man presenterar datat (frontend). Då det gäller hur man presenterar datat så finns det väldigt många sätt att gå till väga. Man kan ha en klassisk rapportering som berättar om vad som har hänt. Eller en mera diagnostisk information som kanske hjälper till att svara på frågan varför saker hände. Eller en mer framåt blickande rapportering som kan ge prognoser för framtiden. Men det är alltid viktigt att minnas att utan data (backend) så finns det inget att presentera. För att undvika manuellt arbete i insamlande av data är det väldigt viktigt att satsa på hög automatisering. Med automatiserad rapportering gör man det möjligt för användaren att fokusera på att analysera data i stället för att sammanställa information. Ju mindre tid man lägger på att sammanställa information desto mer tid finns det för analysering.


Och varför behövs då Business Intelligence? En orsak varför BI behövs är att mängden data är så enorm och att kunna hantera och analysera stora mängder data utan verktyg är omöjligt. Det är ju så att utan mätare på verksamheten så vet man inte med säkerhet hur det går utan man är kanske tvungen att gissa. Och med hjälp av mätare så är det lättare följa upp och analysera för att kunna upprätthålla kvalitet, effektivera och arbeta med förbättringar.

Vilka verktyg ska man då använda? Business Intelligence handlar inte om vilka verktyg som används utan mer om de egenskaper och möjligheter som finns i BI lösningen. Möjlighet till automatisering är ett måste för att få effektivitet i analysprocessen. Det finns många företag och organisationer som använder t.ex. Microsoft Excel för rapportering och det kan fungera helt bra om tillgången till data är automatiserad. Med hjälp av en mer automatiserad lösning som t.ex. Microsoft Power BI, en plattform som redan används av allt fler företag och organisationer idag, har man ett verktyg som gör rapportering och analysering smidigt och effektivt. Välj den BI lösning med de egenskaper som bäst passar ditt behov.

Men hur kommer jag i gång med BI?

Det börjar alltid med tillgång till data. Hurudant data finns tillgängligt, kan datakällorna uppdateras automatiskt eller krävs det manuellt arbete med datat. Om kvaliteten och tillgängligheten på data är god är det bara fantasin som sätter gränserna på vad man kan åstadkomma. Och man kan sammanfattat säga att Business Intelligence behövs som stöd för att ta rätt beslut vid rätt tidpunkt. Och vi på Nooga hjälper gärna till om ni vill ta er rapportering till en ny nivå.

Written by: Thomas Fagerholm