Ekonomiförvaltning, Nooga, Tarkka Ab

Skatteplanering– Oy Tarkka Company Ab

08.10.2024

Den första räkenskapsperioden närmar sig sitt slut och Alma och Ilmo börjar fundera kring hur siffrorna ser ut för det första året. De känner inte till aktiebolagets inkomstbeskattning i detalj, inte heller möjligheter kring skatteplanering. Deras bokförare på Nooga har berättat om ett bokslutsförberedande möte, där man kan diskutera skatteplanering, och de bestämmer sig för att boka in ett sådant möte. Vad kan de ännu göra för att optimera resultatet och skatterna? 

Alma och Ilmo är förväntansfulla inför mötet med sin bokförare. De är nya företagare och intresserade av att lära sig mer om de ekonomiska aspekterna av företagande. De vill veta hur en eventuell vinst kommer att beskattas och vilka möjligheter det finns till skatteplanering. Bokföraren berättar att man aktivt kan planera för att minimera skatten, förutsatt att lagar och regler följs.

Skatteplanering för olika bolagsformer

För lite större bolag är den interna bolagsstrukturen, t.ex. koncernbolag, och internprissättning viktiga aspekter att optimera. Vanliga sätt att minska skatten för mindre bolag är genom olika avdragsgilla utgifter. Aktieägarna kan lyfta medel ur aktiebolaget genom t.ex. lön och dividend och dessa två sätt beskattas olika. Tarkka Company Ab Oy hör inte till en koncern, utan är ett mindre aktiebolag, och det kan därför vara skäl att beakta de totala skatterna för både företaget och företagarna för att se den totala skatteeffekten av både löneutbetalning och dividend.

Avdragsgilla utgifter och samfundsskatt

Samfundsskatten är 20 % av bolagets beskattningsbara inkomst. Exempel på avdragsgilla utgifter, som ofta diskuteras i samband resultat- och skatteplanering är frivilliga person- och pensionsförsäkringar. Pensionsförsäkringsavgifterna är avdragbara upp till 8500 euro per person och år. Avgifterna för gruppensionsförsäkringarna är i sin helhet avdragsgilla utgifter för företaget. Frivilliga fritidsolycksfallsförsäkringar är också vanliga.

Investeringar och avskrivningar

Investeringar ger möjlighet att göra nya avskrivningsplaner och boka avdragbara avskrivningsdifferenser. För nya maskiner och anläggningar kan man göra en förhöjd avskrivning upp till 50 % i beskattning för åren 2020-2025. Eftersom Tarkka Company har gjort en del nyanskaffningar under året, väljer de att göra 50 % avskrivningar, för att minska på resultatet och inte betala så mycket skatt den första räkenskapsperioden.

Immateriella rättigheter och framtida möjligheter

Utgifter för immateriella rättigheter och utvecklingsutgifter kan aktiveras under förutsättning att de förväntas generera inkomst under flera räkenskapsperioder. Utgiften avskrivs då enligt plan under sin verkningstid, och årets avskrivning kommer att inverka på resultatet. Det här är inte aktuellt för Tarkka Company ännu detta år, men det kan bli aktuellt i framtiden då de planerar att utveckla en applikation för att effektivera sina processer och kommunikationen med sina kunder. Vid aktivering av utvecklingsutgifter är det viktigt att beakta att aktiveringen minskar på bolagets utdelningsbara medel, alltså möjlighet att lyfta dividend.

Alternativ för lön och dividend

När alla övriga avdragsgilla utgifter har beaktats, kalkylerar bokföraren olika alternativ gällande lön vs dividend. Alma och Ilmo går in för ett alternativ med en skälig årslön för branschen och samtidigt dividend 8 % av aktiernas sammanräknade matematiska värde. Då är 25 % av dividenden skattepliktig kapitalinkomst som skattas med en 30 % skattesats. Med åren kommer aktiernas matematiska värde att öka, så länge bolaget gör resultat, och den skattefria andelen blir större. Om de skulle lyfta mer än 8 % av aktiernas matematiska värde, beskattas 75 % av överstigande delen som förvärvsinkomst och 25 % är skattefri.

Möjligheterna till skatteplanering i ett aktiebolag varierar beroende på företagets storlek och bolagsstruktur. Vanliga sätt för mindre bolag är genom olika avdragsgilla utgifter eller planering av ägarnas löner och dividend. Det lönar sig att årligen lyfta 8 % av aktiernas matematiska värde i dividend, eftersom av denna kapitalinkomstdividend är endast 25 % skattepliktig. Bokföraren har berättat om möjligheter kring skatteplanering, som kan vara aktuella för Tarkka Company. Alma och Ilmo har fått en kalkyl över totala skatterna för både företaget och dem personligen. De har nu en bättre bild av hur aktiebolagets vinst beskattas och hur de kan planera inför kommande år.

Text: Monika Ahlskog, VD på Nooga

Gratis kostnadsförslag

Visste du att du kan byta bokföringsbyrå när som helst på året lika smidigt som vid årets början?