Bokföring, Ekonomiförvaltning, Nooga

Förändringar i momsbeskattningen

07.08.2024

Från och med den 1 september 2024 kommer den allmänna momssatsen att höjas från 24 procent till 25,5 procent. Den nya momssatsen kommer att tillämpas på varor och tjänster som tidigare beskattades med 24 procent. Här följer några exempel på hur den nya skattesatsen tillämpas beroende på leverans- och betalningstidpunkter:

  • Om varan överlåts till köparen före den 1 september 2024, tillämpas den gamla skattesatsen på 24 procent, även om betalningen sker i september.
  • Om varan överlåts till köparen efter den 1 september 2024, tillämpas den nya skattesatsen på 25,5 procent, oavsett när beställningen eller betalningen gjordes.
  • Vid avbetalningsköp tillämpas skattesatsen vid tidpunkten för varans överlåtelse. Om varan överlåts i augusti 2024 men betalas i flera delar därefter, tillämpas 24 procent på hela köpesumman.
  • För tjänster gäller att skattesatsen bestäms vid den tidpunkt då tjänsten utförs. Om en tjänst påbörjas före men avslutas efter den 1 september 2024, tillämpas den nya skattesatsen på 25,5 procent.
  • För förskottsbetalningar gäller att mottagaren deklarerar och betalar momsen för den skatteperiod under vilken förskottsbetalningen har betalats. Om säljaren har mottagit förskottsbetalningen innan lagändringen har trätt i kraft, tillämpas den skattesats som gällde vid tidpunkten för betalningen, det vill säga 24 procent.

Periodisering i momsdeklarationer

Det är viktigt att observera att skyldigheten att betala moms inte alltid bestämmer för vilken skatteperiod momsen ska deklareras. Momsdeklarationen i MinSkatt kommer från och med den 1 september 2024 att inkludera punkten “Skatt på inhemsk försäljning enligt skattesatserna: skatt 25,5 %”.

Ändringar för småföretag 2025

Från och med den 1 januari 2025 sker flera förändringar som påverkar små företag:

  • Lättnaden vid den nedre gränsen upphör: Små företag kan inte längre få skattelättnad vid momsskyldighetens nedre gräns.
  • Gränsen för verksamhet i liten skala höjs: Den höjs från 15 000 till 20 000 euro. Omsättningen granskas nu per kalenderår istället för per räkenskapsperiod.
  • Momsundantaget för småföretag för EU-försäljning: Företag kan från och med den 1 januari 2025 registrera sig för skattefrihet inom hela EU-området om omsättningen inom EU är högst 100 000 euro och försäljningen i målländerna inte överskrider deras nationella gränsvärden.

Dessa förändringar syftar till att minska den administrativa bördan för små företag och skapa enhetliga verksamhetsförhållanden inom EU. Skatteförvaltningen kommer att ge närmare anvisningar under hösten 2024.

Har du frågor gällande mervädesbeskattningen eller de kommande förändringarna? Vi på Nooga hjälper gärna till!

Gratis kostnadsförslag

Visste du att du kan byta bokföringsbyrå när som helst på året lika smidigt som vid årets början?