Referenssit

Sähköinen kirjanpito – luonnollinen askel kehityksessä

23.02.2023

Närpiö on Suomen kasvihuoneviljelyn sydän, jossa tuotetaan 60 prosenttia Suomen tomaateista ja 50 prosenttia kurkuista. Yhteensä kasvihuoneteollisuus työllistää Närpiössä arviolta noin 1 200 henkeä (närpes.fi). Ulf Harf on kolmannen sukupolven kasvihuoneviljelijä. Yhdessä vaimonsa Susanne Harfin kanssa hän johtaa Harfs Handelsträdgård Oy:tä, joka kasvattaa kurkkuja neljässä eri kasvihuoneessa, joiden pinta-ala on yhteensä 10 686 neliömetriä. Ei kuitenkaan ollut itsestään selvää, että Ulfista tulisi kasvihuoneviljelijä, vaikka kiinnostusta on aina ollut. Hän valmistui talonrakentajaksi ja työskenteli alalla yli 10 vuotta ennen kuin hän opiskeli kasvihuoneen viljelijäksi ja palasi perheyritykseen.

Kasvihuoneteollisuuden kokemattomalle voi olla vaikea ymmärtää, kuinka paljon aikaa, tietoa ja työtä tarvitaan kaupasta ostettaviin kotimaisiin kurkkuihin. Ulf Harf selittää, että kurkut ovat hyvin herkkiä, joten huolellinen hygienia ja desinfiointi sekä ihmisten ja työvälineiden että itse kasvihuoneiden osalta on äärimmäisen tärkeää. Jo muutaman asteen lämpötilanvaihtelut voivat aiheuttaa sadon epäonnistumisen.

– Kasvihuoneissa saadaan paljon mittauksia, joten voimme mitata melkein kaikkea, mitä voidaan mitata. Esimerkiksi kasvien veden virtausta ja lehtien lämpötilan ja ympäröivän ilman lämpötilan eroa voidaan mitata. Nämä mittaukset antavat meille viitteitä kasvien aktiivisuudesta ja kasvunopeudesta, Ulf kertoo.

Kiinnostus tekniikkaan ja automaatioon

Teknologia on Ulfille suuri kiinnostus, ja sitä löytyykin kasvihuoneista runsaasti. Tavoitteena on optimoida automaatio ja ilmaston ohjaus parhaan mahdollisen sadon ja laadun saavuttamiseksi. Ulf on muun muassa vaihtamassa kasvihuoneiden valaistusta, jotta valoa ja lämpöä voidaan säätää helpommin ja sen myötä parantaa kurkkujen laatua entisestään.

Kiinnostus teknologiaa ja automaatiota kohtaan vaikutti myös päätökseen siirtyä paperisesta kirjanpidosta Netvisoriin vuoden 2021 lopussa. Sähköiseen kirjanpito- ja palkanlaskentajärjestelmään siirtyminen oli ollut ajankohtaista jo jonkin aikaa, ja ajatus vähemmästä paperityöstä kuulosti houkuttelevalta. Yrityksessä Susanne hoitaa hallinnolliset tehtävät.

– Sinä pidät papereista ja minä lampuista, Ulf vitsailee, kun hän kertoo pariskunnan työnjaosta. Täydennämme siinä hyvin toisiamme, Susanne lisää.

Sähköiset järjestelmät helpottavat hallinnollista työtä

Yksi ominaisuus, jota pariskunta haluaa erityisesti tuoda esiin Netvisorissa, on mahdollisuus hakea vanhoja laskuja nopeasti ja helposti. Esimerkiksi erilaiset EU-tukia koskevat määräykset ja ohjeet edellyttävät, että viljelijä pystyy todistamaan, että laskut on maksettu ja että tavarat/palvelut on kilpailutettu.

– Jos esimerkiksi haluat etsiä vanhaa laskua ja tarkistaa, mikä oli biologisen kasvinsuojeluaineen hinta edellisvuonna, se on erittäin helppo hakea Netvisorista”, Ulf Harf sanoo.

Ennen Netvisorin käyttöä Susannen oli soitettava kirjanpitäjälle ja pyydettävä häntä hakemaan lasku ja lähettämään se hänelle. Tämä oli aikaa vievä ja tehoton prosessi. Susanne hoitaa myös ostolaskujen tiliöinnin itse ja arvostaa sitä, että hän voi nyt tehdä sen missä tahansa, jopa lomamatkoillaan Espanjassa.

Sähköiseen kirjanpito-ohjelmistoon siirtymisen lisäksi pariskunta valitsivat myös sähköisen työajanseurantaohjelmiston, Deltabitin, käyttöönsä Noogan kautta. Deltabitissa hoidetaan työaikaraportointi mobiilin työajanseurannan ja kellokorttien avulla, työajan laskeminen sekä työvaiheiden raportointi. Tiedot tulkitaan ja syötetään Netvisoriin Noogan palkanlaskijan toimesta.

– Jos esimerkiksi haluat etsiä vanhaa laskua ja tarkistaa, mikä oli biologisen kasvinsuojeluaineen hinta edellisvuonna, se on erittäin helppo hakea Netvisorista”, Ulf Harf sanoo.Kellokortti on erittäin hyvä. Suositellen sitä lämpimästi muille, jotka miettivät toimintatapojensa muuttamista, Susanne sanoo. Thomas Fagerholm on ollut suurena apuna, sillä hän on sekä teknisen puolen että työehtosopimusten tuntija, Ulf jatkaa.

Yhteydenoton matala kynnys on keskeistä hyvälle yhteistyölle

Susannen mukaan siirtyminen paperisesta kirjanpidosta sähköiseen järjestelmään sujui hyvin sujuvasti ja helposti. Hän kertoo, että siirtoprosessin käynnistäminen edellytti vain puhelun kirjanpitäjälle Ann-Sofille Noogalla. Se, että heillä oli sama kirjanpitäjä koko prosessin ajan, helpotti asiaa. Vuosien varrella kirjanpitäjä on myös oppinut tuntemaan yrityksen toimintaa ja tietää, mistä on kyse, mitä pariskunta pitää suurena etuna.

– Minun ei tarvitse edes mainita asiaani, ennen kuin hän tietää, mitä tarkoitan”, Susanne sanoo hymyillen.

Pariskunta arvostaa Noogan kanssa työskentelyssä rehellisyyttä ja matalaa kynnystä ottaa yhteyttä. Jos virheitä sattuu, kirjanpitäjä ja palkanlaskija uskaltavat ottaa yhteyttä Susanneen ja kertoa asiasta, ja päinvastoin, kun Susannella on kysyttävää.

Sijoitus tulevaisuuteen

Sähköinen kirjanpitojärjestelmä voi aluksi tuntua kalliilta investoinnilta, mutta Ulf uskoo, että se on pitkäaikainen sijoitus, josta on pitkällä aikavälillä enemmän hyötyä kuin paperisesta kirjanpidosta. Ennen kaikkea sähköinen järjestelmä säästää aikaa, ja “aika on rahaa”.

– Nyt minulla on aikaa keskittyä viljelyyn ja minulla on paljon uusia projekteja käynnissä, sanoo Ulf.

Susanne uskoo myös, että sähköiset järjestelmät ovat työntekijöille turvallisempia ja luotettavampia. Koska he voivat tarkistaa suoraan, kuinka monta tuntia he ovat työskennelleet.

Suuri yhteiskunnallinen vastuu

Sen lisäksi, että pariskunta huolehtii siitä, että heidän työntekijänsä ovat tyytyväisiä työpaikalla, he huolehtivat myös siitä, että työntekijät ovat tyytyväisiä työn ulkopuolella. Susanne on aiemmin työskennellyt perhetyöntekijänä, ja hänen kiinnostuksensa auttamiseen näkyy myös hänen roolissaan yrityksessä. Työperusteinen maahanmuutto on tärkeää kasvihuoneteollisuudelle, ja Harfin pariskunta auttaa työntekijöitään luomaan turvallisen elämän Närpiössä. Susanne tukee heidän työntekijöitään muun muassa päiväkoti- ja pankkiasioissa, asunnon etsimisessä ja auttaa työntekijöitä yhdistymään lastensa ja perheidensä kanssa.  Joskus he myös järjestävät työntekijöilleen lyhyitä matkoja tai kutsuvat heidät pizzailtoihin.

– Susannella on aikaa kaikille työntekijöille, Ulf sanoo.

Noogan välityksellä Ulf ja Susanne Harf päättivät lahjoittaa rahaa Project Liv. rf:lle. Me Noogalla olemme siitä hyvin kiitollisia.

Laske, mitä sähköinen kirjanpito maksaa yrityksellesi

Vaihda paperittomaan kirjanpitoon!