Ekonomiförvaltning, Nooga, Taloushallinto, Tarkka Company

Verosuunnittelu– Oy Tarkka Company Ab

08.10.2024

Ensimmäinen tilikausi on loppumaisillaan, ja Alma ja Ilmo alkavat pohtia, miltä ensimmäisen vuoden luvut näyttävät. He eivät tunne osakeyhtiön tuloverotusta tai verosuunnittelun mahdollisuuksia yksityiskohtaisesti. Heidän kirjanpitäjänsä Noogalta on maininnut tilinpäätöstä valmistelevasta tapaamisesta, jossa voidaan käydä läpi verosuunnittelua. Alma ja Ilmo päättävätkin varata ajan tähän tapaamiseen. Mitä he voisivat vielä tehdä optimoidakseen tuloksen ja verot?

Alma ja Ilmo odottavat innolla tapaamista kirjanpitäjänsä kanssa. He ovat uusia yrittäjiä ja haluavat oppia lisää yritystoiminnan taloudellisista näkökohdista. Heitä kiinnostaa, miten mahdollinen voitto verotetaan ja mitä mahdollisuuksia verosuunnitteluun on olemassa.

Verosuunnittelu eri yritystyypeille

Kirjanpitäjä kertoo, että verojen minimointia voi suunnitella aktiivisesti, kunhan noudatetaan lakeja ja sääntöjä. Suuremmissa yhtiöissä niiden sisäinen yritysrakenne, kuten konserniyhtiöt ja siirtohinnoittelu, ovat tärkeitä optimoitavia tekijöitä. Pienemmissä yrityksissä verojen vähentäminen tapahtuu usein erilaisten vähennyskelpoisten kulujen kautta. Osakkeenomistajat voivat nostaa varoja osakeyhtiöstä esimerkiksi palkan ja osingon muodossa, ja näitä verotetaan eri tavalla. Tarkka Company Ab Oy ei kuulu konserniin, vaan on pienempi osakeyhtiö, joten on syytä huomioida sekä yrityksen että yrittäjien kokonaisverotus, jotta voidaan arvioida palkkaverotuksen ja osinkojen kokonaisvaikutus veroihin.

Vähennyskelpoiset kulut ja yhteisöveron vaikutus

Yhteisöveroprosentti on 20 % yhtiön verotettavasta tulosta. Esimerkkejä vähennyskelpoisista kuluista, joita usein käsitellään tuloksen ja verotuksen suunnittelun yhteydessä, ovat vapaaehtoiset henkilövakuutukset ja eläkevakuutukset. Eläkevakuutusmaksut ovat vähennyskelpoisia enintään 8500 euroon asti henkilöä kohden vuodessa. Ryhmäeläkevakuutusmaksut ovat kokonaisuudessaan yrityksen vähennyskelpoisia kuluja. Vapaaehtoiset vapaa-ajan tapaturmavakuutukset ovat myös yleisiä.

Investoinnit ja poistot

Investoinnit tarjoavat mahdollisuuden tehdä uusia poistosuunnitelmia ja kirjata vähennyskelpoisia poistoeroja. Uusista koneista ja laitteista voi tehdä korotettuja poistoja, jopa 50 %, verotuksessa vuosina 2020–2025. Koska Tarkka Company on tehnyt useita uusia hankintoja vuoden aikana, he päättävät tehdä 50 % poistot vähentääkseen tulosta ja maksaakseen vähemmän veroa ensimmäisen tilikauden aikana.

Immateriaalioikeudet ja tulevaisuuden mahdollisuudet

Immateriaalioikeuksista ja kehittämismenoista aiheutuvat menot voidaan aktivoida, jos niiden odotetaan tuottavan tuloja usean tilikauden aikana. Tällöin kulut kirjataan poistoina suunnitelman mukaisesti niiden vaikutusajalle, ja kyseisen vuoden poistot vaikuttavat tilikauden tulokseen. Tämä ei koske Tarkka Companya vielä tänä vuonna, mutta voi tulla ajankohtaiseksi tulevaisuudessa heidän suunnitellessaan sovellusta, joka tehostaisi prosesseja ja asiakasviestintää. Kehittämismenojen aktivoinnissa on tärkeää huomioida, että aktivointi vähentää yhtiön jakokelpoisia varoja, eli mahdollisuutta maksaa osinkoa.

Palkka- ja osinkovaihtoehdot

Kun kaikki muut vähennyskelpoiset kulut on otettu huomioon, kirjanpitäjä laskee erilaisia vaihtoehtoja palkan ja osingon välillä. Alma ja Ilmo päätyvät vaihtoehtoon, jossa he maksavat itselleen kohtuullisen toimialan mukaisen vuosipalkan ja nostavat samalla 8 % osinkoa osakkeiden yhteenlasketusta matemaattisesta arvosta. Tästä osingosta 25 % on veronalaista pääomatuloa, jota verotetaan 30 % verokannalla. Vuosien mittaan osakkeiden matemaattinen arvo kasvaa, mikäli yhtiö tuottaa voittoa, ja verovapaa osuus kasvaa. Mikäli he nostaisivat enemmän kuin 8 % osakkeiden matemaattisesta arvosta, verotettaisiin ylimenevästä osasta 75 % ansiotulona ja 25 % on verovapaata.

Osakeyhtiön verosuunnittelun mahdollisuudet vaihtelevat yrityksen koon ja yhtiörakenteen mukaan. Pienemmissä yhtiöissä tavallisia tapoja ovat erilaisten vähennyskelpoisten kulujen hyödyntäminen tai omistajien palkkojen ja osinkojen suunnittelu. Vuosittain kannattaa nostaa 8 % osakkeiden matemaattisesta arvosta osinkona, sillä tästä pääomatulo-osingosta vain 25 % on veronalaista. Kirjanpitäjä on kertonut verosuunnittelun mahdollisuuksista, jotka voivat olla ajankohtaisia Tarkka Companylle. Alma ja Ilmo ovat saaneet laskelman sekä yhtiön että heidän henkilökohtaisten verojensa kokonaissummasta. Heillä on nyt parempi käsitys siitä, miten osakeyhtiön voitto verotetaan ja miten he voivat suunnitella tulevia vuosia.

Text: Monika Ahlskog, Toimitusjohtaja Noogalla

Ilmainen kustannusarvio

Tiesitkö, että voit vaihtaa tilitoimistoa ja kirjanpitäjää milloin vain? Jos olet miettinyt vaihtamista tai haluat kokeilla toista tilitoimistoa niin voimme antaa sinulle nopeasti ilmaisen kustannusarvion.