Nooga, Taloushallinto, Tarkka Company

Kuukausitilinpäätös– Oy Tarkka Company Ab

13.08.2024

Nykyisessä nopeasti muuttuvassa liiketoimintaympäristössä on tärkeää, että yrityksen johto saa ajankohtaista ja tarkkaa taloudellista tietoa. Alma ja Ilmo, jotka ovat uusia yrittäjiä, tarvitsevat kaiken mahdollisen avun kirjanpitotoimistolta. Heidän kirjanpitäjänsä on kertonut, että he laativat kuukausittaisia tilinpäätöksiä, jotta he saisivat oleellista ja arvokasta tietoa oikeiden päätösten tekemiseksi oikeaan aikaan. He varaavat kuukausittaisia tapaamisia kirjanpitäjän kanssa käydäkseen läpi kuukausittaisen tilinpäätöksen ja oppiakseen ymmärtämään tuloslaskelman ja taseen numerot. Tämä on edellytys onnistumiselle!

Mitä kuukausitilinpäätös tarkoittaa? Kuukausitilinpäätös kattaa kuukauden kaikki tilitapahtumat, mukaan lukien jaksotukset, kuten palkkakustannukset ja lomapalkat, vakuutukset, poistot ja verot. Se antaa kuukausittaisen tarkan kuvan yrityksen taloudellisesta tilanteesta. Kuukausitilinpäätös koostuu täydellisestä tuloslaskelmasta ja taseesta. Näiden perusteella voidaan laskea avainlukuja ja laatia erityisiä raportteja, joita johto tarvitsee. Vaikka kuukausitilinpäätös ei ole lakisääteinen velvollisuus, se tarjoaa turvallisuutta ja hallintaa taloudellisessa tilanteessa ympäri vuoden.

Kuukausitilinpäätös on tärkeä työkalu yrityksen johdolle, toimitusjohtajalle, hallitukselle ja johtoryhmälle, jotka tekevät tulevaisuuteen liittyviä päätöksiä. Alma ja Ilmo, jotka ovat uusia yrittäjiä, pitävät tärkeänä talouden seuraamista alusta asti ja näkevät kuukausitilinpäätöksen tarjoavat monet edut. Kuukausittainen seuranta mahdollistaa poikkeamien, virheiden, trendien ja mahdollisten laskujen nopean havaitsemisen. Se varmistaa myös, että taloudelliset raportit ovat tarkkoja ja luotettavia, ja minimoi ikäviä yllätyksiä vuoden lopussa. Pitkällä aikavälillä se säästää aikaa ja resursseja.

Kuukausitilinpäätös antaa säännöllisen ja yksityiskohtaisen kuvan yrityksen taloudellisesta tilanteesta, mikä mahdollistaa paremman kassanhallinnan ja tulevien investointien suunnittelun. Reaaliaikaiset raportit tarjoavat Alma ja Ilmolle hyvän yleiskuvan päivittäisestä toiminnasta tuloista ja menoista, ja he voivat suunnitella ja tehdä tulevaisuuden päätöksiä.

Toinen etu kuukausitilinpäätöksestä on sujuvampi tilinpäätösprosessi vuoden lopussa. Kuukausittainen seuranta, ajankohtainen kirjanpito, jaksotukset ja täsmäytykset vähentävät stressiä ja työmäärää tilinpäätöksen laatimisen yhteydessä. Koko prosessi kirjanpidosta tilintarkastukseen sujuu sujuvammin, nopeammin ja kustannustehokkaammin. Alma ja Ilmo tavoittelevat, että vuoden tilinpäätös valmistuu jo tammikuussa, jotta he voivat keskittyä uuteen vuoteen.

Kuukausitilinpäätös yksinkertaistaa myös budjetointi- ja ennustustyötä. Kuukauden toteutuneet luvut voidaan verrata budjettiin, ja ennustetta voidaan tarvittaessa päivittää nopeasti. Jos ilmenee poikkeamia, on aikaa sopeutua tai tehdä tarvittavat muutokset. Alma ja Ilmo ymmärtävät, että oikea-aikaiset muutokset voivat olla ratkaisevia yrityksen menestymiselle.

Vaikka kuukausitilinpäätös ei ole lakisääteinen vaatimus, se on tärkeä työkalu johdolle. Alma ja Ilmo käyttävät kuukausittaisia raportteja suunnitteluun ja päätöksentekoon. Jos toteutuneet luvut vastaavat budjettia, toimenpiteitä ei tarvitse tehdä, mutta suurten poikkeamien kohdalla on mietittävä muutoksia. Näin vältetään turhia yllätyksiä vuoden lopussa ja johdetaan yritystä proaktiivisesti ja ammattimaisesti koko vuoden ajan. Seuraavassa osassa Alma ja Ilmo selvittävät, miten he voivat parhaiten valmistautua vuoden tilinpäätökseen.

Text: Monika Ahlskog, Toimitusjohtaja Noogalla

Ilmainen kustannusarvio

Tiesitkö, että voit vaihtaa tilitoimistoa ja kirjanpitäjää milloin vain? Jos olet miettinyt vaihtamista tai haluat kokeilla toista tilitoimistoa niin voimme antaa sinulle nopeasti ilmaisen kustannusarvion.